25. 3. 2022

Rozhovor s novým vedoucím nástrojárny

Jan Otevřel uspěl ve výběrovém řízení na pozici vedoucího nástrojárny po odchodu Pavla Čady. Pánové z nástrojárny si ho už určitě stihli nenápadně oťukat a omrknout, těm ostatním bychom ho rádi představili v následujících řádcích.

Jan Otevřel pochází z Králík, nyní žije s rodinou v Letohradě. Je ženatý, hrdý otec dcery (13 – žákyně ZŠ) a syna (15 – student elektroprůmyslovky v Pardubicích). Vyučil se nástrojařem (i když, jak sám říká, neměl o té práci vůbec žádnou představu) pro Elitex Žamberk, kam poté nastoupil jako nástrojař. Při zaměstnání si dodělal maturitu na strojní průmyslovce a již během studia si ho tam vyhlédli do konstrukce – koncem 80.let se postavil tehdy ještě k rýsovacímu prknu (to byla, milí mladí přátelé, taková veliká deska, na které se pomocí tužek a pravítek dělala výkresová dokumentace, když ještě nebyly počítače☺). Poté si vyzkoušel pozice technologa a programátora CNC strojů, přitom si rozšířil vzdělání o další maturitu v oboru výpočetní techniky. Ve druhé polovině devadesátých let nastoupil do firmy Bravo Isolit jako technolog a programátor CNC strojů, poté zastával post vedoucího konstrukce. Následně přijal nabídku do firmy Forez na pozici vedoucího technologie, po čase se stal vedoucím automatizace nástrojárny. Nakonec přešel na funkci vedoucího údržby, což, jak říká, nebyla úplně práce, která by ho uspokojovala. Vyhlášení výběrového řízení na vedoucího nástrojárny ve fortellu proto pojal jako výzvu, jejíž zvládnutí přivedlo jeho kroky až do kanceláře vedoucího nástrojárny. Během půldruhého měsíce ho Milan Hroch zasvětil do základních provozních věcí a teď už je na něm, aby svou flotilu jako pravý kapitán úspěšně provedl bouřlivými vodami nelehkých časů.

První otázka tedy logicky směřuje k novoročnímu vykročení na novou profesní dráhu. Co vás po příchodu do fortellu nejvíce zaujalo?

Jaký je tu na první pohled pořádek! Prošel jsem už mnoha provozy, ale tohle jsem fakt ještě neviděl. Po pár dnech jsem sice zjistil, že při hlubším a pronikavějším pohledu jsou i tady rezervy, ale první dojem byl úžasný☺.

A co vás nejvíc překvapilo?

Naprostá vstřícnost a ochota kolegů vše mi objasnit, vysvětlit, ukázat. Dřív jsem se setkával spíš s jakousi rivalitou a postojem „každý si hrajeme na svém písečku sám za sebe“ – na všechno jsem si postupně musel přijít sám. Ve fortellu jsem byl opravdu příjemně překvapen tím, jak všichni spolupracují při řešení problémů a společně hledají optimální výstupy.

Chystáte hned ze začátku nějaké radikální změny?

No nestrašte☺! Slovo radikální bych rozhodně nepoužil. Spíš bych rád postupně změnil některé zavedené pořádky tak, aby se zvýšila produktivita práce, logičnost postupných výrobních fází a procesů, mým cílem je také optimalizace technologií.

Jedna z oblíbených rubrik našeho časopisu má název „co děláte, když neděláte?“ Jak vy trávíte volný čas?

Mám rád vodu. Potěší mě návštěva bazénu s celou rodinou, ale mám i vyšší ambice☺! Na škole jsme kdysi měli jachtařský kroužek, takže jsem se naučil plachtit. Loni ke kulatým narozeninám jsem od manželky dostal krásný dárek – víkendovou plavbu plachetnicí po Lipně, kde jsem mohl své zkušenosti patřičně využít a trošku se před rodinou blýsknout! Manželka sice měla jisté obavy, ale nakonec jsme si to celá rodina společně skvěle užili! Rádi vyrazíme i k moři, docela s chutí lenoším na pláži. Ale zrovna tak máme v rodině oblíbené i poznávání krásných míst u nás. Vytipujeme oblast, ubytujeme se na jednom místě a pak podnikáme výlety do okolí, poznat vše, co se nabízí. V létě vyrážíme i na kola, v zimě na lyže. Radost mi udělá i příjemný večer s přáteli – třeba na bowlingu nebo u grilu.

Máte nějaké umělecké sklony?

Tak to vůbec. Nemám hudební sluch, tančit neumím a kreslit – no snad něco na tom prkně☺!

Jak byste strávil volný den, který byste měl opravdu jen sám pro sebe?

To jsou teda otázky☺! Především bych si pospal, fakt dlouho. Pak bych si udělal snídani, možná i na vidličku. No, to už by bylo skoro poledne, tak bych sedl na kolo a vyrazil někam ven. Pak bych se stavil někde v klidu na oběd (to nám ten den pěkně utíká), jedno pivko bych určitě taky zvládnul. Večer bych šel do kina – ale to vlastně asi sám ne. Tak bych si pustil film doma – nejspíš Matrix nebo Gladiátora. To je fakt příjemná představa, měl bych si to občas nějak zařídit ☺!

Čeho byste se v životě nerad vzdával?

Záleželo by na okolnostech. Jsem trošku konzervativní, nerad měním zavedené a fungující věci. Ale nerad bych se vzdal moderních technologií, mám je rád a snažím se o nich udržovat přehled.

Jste výbušný nebo spíš kliďas?

No, dokážu vypěnit☺! Ale s léty se rozhodně spíš zklidňuji.

Jste kutil?

To docela jsem. Bydlíme v rodinném domě a spoustu věcí jsem si udělal sám. Jen se do toho nevrhám po hlavě, rád mám věci promyšlené, než se do něčeho pustím.

Bez čeho byste se v životě neobešel?

Bez rodiny.

 

Děkujeme Janu Otevřelovi za jeho otevřenost, přejeme mu, ať jde pod jeho vedením všechno jako po másle a doufáme, že už brzy se nejen s ním osobně setkáme i při nějaké firemní akci, tam je to seznamování přece jen příjemnější!

Iva Červinková

Sdílet článek

Více ke čtení

Další zajímavé články

Rozhovor s novým obchodním ředitelem
2. 7. 2020
Rozhovor s novým obchodním ředitelem

Pan Radim Šafařík drží již od příchodu do fortellu jedno prvenství – je to první člen vrcholného managementu, který přišel...

Čtěte více